مقایسه طراحی آزمایشها به روش CCD و BBD در رویه سطح پاسخ
بازدیدها: 4
طراحی آزمایشها به روش سطح پاسخ (RSM) در اولین سال ۱۹۵۰ میلادی شکل گرفت و کاربرد اولیه آن بیشتر برای صنایع شیمیایی بود ولی اخیراً به طور گستردهای از روش سطح پاسخ (RSM) برای بهبود کیفیت، طراحی محصول و آنالیز عدمقطعیت استفاده میشود. دو روش متداول زیر مجموعه طراحی آزمایشها به روش سطح پاسخ (RSM) طراحی آزمایشها به روش Central Composite Design (CCD)و Box-Behnken designs (BBD) هستند که در ادامه این مطلب به مقایسه و بررسی کاربردهای متفاوت این دو زیر مجموعه میپردازیم:
– تعداد آزمایشها در روش CDD به طور معمول از روش BBD بیشتر است.
– روش CCD قابل گردش است ولی روش BBD همیشه قابلیت گردش ندارد.
– روش CCD از طراحی عاملی دو سطحی با رزولوشن V و بیشتر ساخته شده است (طراحی عاملی + نقاط مرکزی + نقاط محوری).
– روش BBD از ترکیبی از طراحی عاملی دو سطحی تشکیل شده است.
– در روش CCD هر فاکتور پنج سطح متفاوت دارد (شامل سه نقطه در داخل حدود مشخص شده برای هر عامل و دو نقطه خارج از حدود مشخص شده برای هر عامل است).
– در روش BBD هر فاکتور سه سطح متفاوت دارد (شامل سه نقطه در داخل حدود مشخص شده برای هر عامل است و هیچ نقطهای خارج از حدود مشخص شده بالا و پایین برای هر عامل را ارائه نمیکند. به عبارت دیگر تمام نقاط آزمایش شده در محدودهای از پیش تعیین شده قرار دارند. در نتیجه نقاط ابتدا و انتهای بازه دقت کمتری از سایر نقاط دارند)
– وقتی به دلیل محدودیتهای فیزیکی یا مفهومی، آزمایشها خارج از بازه مورد نظر ممکن نیست، روش BBD توصیه میشود. (مثلاً غلظت از صفر شروع میشود و حد منفی آن مفهوم ندارد)
– معادله رگرسیونی بدست آمده از روش BBD یک معادله Quadratic میتواند باشد (حداقل تعداد سطوح لازم برای معادله Quadratic سه سطح میباشد) ولی معادله رگرسیونی بدست آمده از روش CCD یک معادلهCubic میتواند باشد(حداقل تعداد سطوح لازم برای معادله Cubic چهار سطح میباشد.)
هماهنگی برای برگزاری دوره آموزشی طراحی آزمایشها مقدماتی و پیشرفته با نرم افزار MINITAB
جهت هماهنگی برای برگزاری دوره آموزشی طراحی آزمایشها مقدماتی و پیشرفته با نرم افزار MINITAB میتوانید با ما تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید