اصطلاحات و مفاهیم پایه نمونه برداری بخش دوم
انباشته (LOT) : مجموعهای از اقلام تحت بررسی که ذاتأ یا احتمالأ در شرایط مشابه تولید شده باشند.
حجم انباشته (LOT SIZE) : حجم انباشته تعداد اقلام تشکیل دهنده یک انباشته است که آن را با N نمایش میدهند.
عیب (DEFECT) : هر نوع عدم تطابق مشخصات یک محصول با شرایط مشخص شده یا مشخصات استاندارد.
عیب بحرانی (CRITICAL DEFECT) عیب موجود در یک محصول که بر طبق قضاوت یا تجربه، برای افرادی که از آن محصول استفاده میکنند، ایجاد خطر کرده و یا وضعیت ناامنی را برای آنها بوجود میآورد.
عیب مهم (MAJOR DEFECT) : عیبی است متفاوت با عیب بحرانی که به نحو قابل ملاحظهای امکان استفاده از محصول مورد نظر را کاهش میدهد.
عیب جزئی (MINOR DEFECT) : عیبی است که امکان استفاده از محصول مورد نظر را برای منظور خاصی کاهش نمیدهد و یا آنکه اختلاف آن با مشخصات فنی به میزانی است که در کاربرد آن محصول تأثیر چندانی ندارد.
محصول معیوب (DEFECTIVE PRODUCT) : هر محصول که یک عیب یا چند عیب داشته باشد.
آزمایش (TEST) : کلیه عملیاتی که به منظور مقایسه یک محصول با شرایط مورد نظر یا مشخصات فنی انجام میشود.
نمونه (SAMPEL) : عبارتست از یک یا چند قلم که از مجموعهای از اقلام و یا قسمتی از یک انباشته (N) انتخاب میشود تا بتوان براساس اطلاعات حاصل از آن درباره انباشته تصمیمگیری نمود.
اندازه نمونه (SAMPLE SIZE) : تعداد اقلام تشکیلدهنده نمونه را اندازه نمونه گویند که با علامت (N) نمایش داده میشود.
مشخصه (CHARACTERISTIC) : خاصیتی است که به متمایز نمودن تفاوت موجود در قطعات یا محصولات انباشته کمک مینماید که این تفاوت ممکن است کمی یا کیفی باشد.
مشخصه وصفی (ATTRIBUTE CHARACTERISTC) : مشخصههای وصفی مشخصههایی هستند که نتایج اندازهگیری و یا آزمایش بصورت اعداد پیوسته اعلام نگردیده، بلکه بصورت اعداد شمارشپذیر اعلام میشوند. مانند تعداد اقلام معیوب در نمونهای به حجم معین، تعدادزدگی در طول معینی از سیم یا کابل الکتریکی یا پارچه، تعداد حبابهای هوا در یک بطری و …
نمونهگیری (SAMPLING) : عملیاتی است که برای استخراج نمونه از یک انباشته بمنظور بررسی و تعیین کیفیت به کار میرود.
روش نمونهگیری :برنامهای است برای نحوه نمونهگیری و قاعدهای است برای تصمیمگیری درباره انباشته.
نمونه تصادفی (RANDOM SAMPLE) : مجموعهای از اقلام است که از میان یک انباشته بصورت تصادفی جهت آزمایش برگزیده میشود تا بتوان بر اساس اطلاعات حاصل از آن درباره انباشته تصمیمگیری نمود.
نمونهگیری تصادفی (RANDOM SAMPLING) : روش نمونهگیری است که در آن کلیه اقلام تشکیلدهنده انباشته دارای شانس برابر و مساوی برای انتخاب شدن باشند.
بازرسی به روش نمونهگیری : نوعی از بازرسی است که به منظور تصمیمگیری در مورد انباشته انجام میشود و تنها بخشی از انباشته را بازرسی مینماید.
طرح یک نمونهای (SINGLE SAMPLING PLAN) : روشی است که در آن از هر انباشته یک نمونه (N) گرفته شده و براساس آن نسبت به رد یا قبول انباشته تصمیمگیری میشود.
طرح دو نمونهای (DOUBLE SAMPLING PLAN) : روشی است که در آن برحسب اطلاعات بدست آمده از اولین نمونهگیری علاوه بر امکان رد یا قبول، امکان گرفتن دومین نمونه نیز وجود دارد و از نتیجه آن نسبت به انباشته تصمیمگیری میشود.
طرح چند نمونهای (MULTIPLE SAMPLING PLAN) : روشی است که امکان برگزیدن تا چندمین نمونه پشت سر هم را میدهد، بدین صورت که تصمیم به گرفتن نمونهK ام بستگی به اطلاع بدست آمده از نمونه K ام دارد.
حد قبولی (ACCEPT NUMBER) : ماکزیمم تعداد اقلام معیوب در نمونه است که علیرغم وجود این تعداد معیوب، انباشته پذیرفته میشود و آن را با (AC) نشان میدهند.
حد ردی (REJECT NUMBER) : مینیمم تعداد اقلام معیوب در نمونه است که منجر به رد شدن انباشته میگردد و آن را با (RE) نشان میدهند.
سطح کیفیت قابل قبول (ACCEPTANC QUALITY LEVEL) : عبارت از بیشترین درصد ضایعاتی است که در بازرسی نمونهگیری میتواند بعنوان خرابی مورد قبول باشد. سطح کیفیت قابل قبول (سطح پذیرش) را با AQL نشان میدهند.
هماهنگی برای برگزاری دورههای آموزشی
جهت هماهنگی برای برگزاری دوره آموزشی نمونه برداری پذیرشی با استفاده از نرم افزارهای Minitab و ASP 2 با شماره همراه مدیریت پایگاه ۰۹۱۲۵۴۴۶۰۴۵ (مصطفی دستمردی) تماس حاصل نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید