آزمون مهارت چیست؟
در یک آزمونهای مهارت (PT)، برگزار کننده آزمون برنامه آزمون مهارت (PT Body)، نمونههایی را از یک ماده همگن برای هر یک از آزمایشگاههای شرکتکننده، ارسال مینماید. این آزمایشگاهها، اقلام را تحت شرایط آزمایشگاهی خود آنالیز کرده و نتیجه را به سازماندهنده (PT Body) گزارش مینمایند. برگزار کننده آزمون مهارت، نتایج را جمعبندی نموده و شرکتکنندگان را از نتیجه آزمون (معمولاً به شکل امتیاز مرتبط با صحت ایشان)، آگاه مینماید.
مزایا شرکت در آزمون مهارت برای مراکز آزمایشگاهی چیست؟
اگرچه مشارکت در برنامههای آزمون مهارت (Proficiency Testing) برای آزمایشگاهها، ابزاری جهت برآورده کردن الزامات مراجع اعتباردهی (Accreditation Body) است، سایر مزایای مشارکت در یک برنامه آزمون مهارت با طراحی و سازماندهی مناسب، شامل موارد زیر میباشد:
تایید عملکرد مناسب آزمایشگاه:
هدف اصلی یک آزمون مهارت (PT)، ارزیابی عملکرد آزمایشگاه در انجام آزمونها و کالیبراسیونها میباشد. بسیاری از آزمایشگاهها امکان مقایسه دادهها و نتایج خود را با سایر آزمایشگاهها ندارند. در این شرایط، احتمال اینکه نتایج تولید شده توسط آزمایشگاه دارای خطا، اریبی و یا اختلاف معنادار در مقایسه با سایر آزمایشگاههای مشابه باشد، وجود دارد. مشارکت در آزمونهای مهارت (PT) امکان مقایسه عملکرد آزمایشگاه را با یک ماده مرجع و با سایر آزمایشگاهها فراهم میکند. اگر آزمایشگاه به طور مداوم در برنامههای آزمون مهارت مشارکت داشته باشد، امکان پایش و مقایسه مداوم دادههای تولید شده در آزمایشگاه برای مدیریت آزمایشگاه فراهم میشود.
شناسایی مشکلات آزمونها و اندازهگیریها:
اگر نتایج آزمایشگاه در برنامههای آزمون کفایت تخصصی رضایتبخش نباشد، آزمایشگاه اقدام به شناسایی دلایل بالقوه خطا و انجام اصلاحات لازم جهت رفع آنها مینماید. در صورت عدم مشارکت در برنامههای آزمون مهارت، این خطاها بدون اینکه شناسایی شوند و اقدامات اصلاحی مناسب در ارتباط با آنها صورت پذیرد در آزمایشگاه باقی میمانند. وجود خطاهای شناسایی نشده در آزمایشگاه باعث تولید نتایج ضعیف توسط آزمایشگاه، ایجاد نارضایتی مدیران، مشتریان و سایر دینفعان آزمایشگاه و از دست دادن اعتبار آزمایشگاه میگردد.
مقایسه توانمندیهای کارکنان:
در برنامههایی که نمونه به اندازه کافی موجود باشد، آزمایشگاه میتواند نمونه ارسال شده را بین اپراتورهای مختلف در آزمایشگاه توزیع کند و در نتیجه امکان مقایسه عملکرد اپراتورها با یک ماده مرجع برای آزمایشگاه فراهم میشود.
دسترسی به مواد مرجع برای انجام فعالیتهای کنترل کیفیت داخلی:
در آزمونهای مهارت، نمونههای مرجع با ثبات برای شرکتکنندگان ارسال میشود. در برخی برنامهها، حجم نمونههای ارسالی به اندازهای است که بخش استفاده نشده این مواد میتواند برای انجام فعالیتهای کنترل کیفیت داخلی مورد استفاده قرار گیرد.
تعیین دقت و صحت روشها:
با توجه به طراحی آزمون مهارت، برخی از این برنامهها میتواند در تعیین دقت (تکرارپذیری و تجدیدپذیری) و صحت روشها مورد استفاده قرار گیرد.
برآورده کردن الزامات مراجع قانونی و مراجع تایید صلاحیت:
عملکرد مناسب و رضایتبخش در آزمونهای مهارت و یا انجام اقدامات اصلاحی مناسب در آزمایشگاه پس از عملکرد ضعیف در آزمونهای مهارت، باعث اطمینان و اعتماد مراجع تایید صلاحیت و مراجع قانونی به نتایج و دادههای تولید شده در آزمایشگاه میشود
مقایسه روشها:
مشارکت در آزمونهای مهارت میتواند برای تایید عملکرد روشهای جدید، تغییر یافته و یا طراحی شده توسط آزمایشگاه مورد استفاده قرار گیرد. مشارکت در آزمونهای مهارت امکان مقایسه نتایج تولید شده در آزمایشگاه را با نتایج تولید شده در آزمایشگاههای دیگر و با روشهای متفاوت فراهم میآورد.
آموزش پرسنل:
برخی از برنامههای آزمون کفایت تخصصی، اطلاعاتی در خصوص متدولوژی، تفسیر دادهها و عدمقطعیت آزمون ارایه میدهند. این اطلاعات میتواند به عنوان ابزار آموزشی برای کارکنان شرکتکننده در آزمونهای مهارت مورد استفاده قرار گیرد.
بهبود عملکرد:
اگر نتایج مشارکت در آزمونهای مهارت رضایتبخش نباشد، فرصت شناسایی نواحی بهبود برای ارتقای عملکرد آزمایشگاه فراهم میشود. مواردی از قبیل آموزش کارکنان، استفاده از روشهای جدید، کالیبراسیون یا اصلاح تجهیزات، میتوانند از خروجیهای برنامههای PT باشند.
ایجاد اعتماد در کارکنان، مدیریت و مشتریان آزمایشگاه:
عملکرد موفقیتآمیز در آزمونهای مهارت باعث افزایش اعتماد در کارکنان آزمایشگاه و مدیران میشود. همچنین آگاهی مشتریان و سایر دینفعان از پایش منظم نتایج آزمایشگاه از طریق مشارکت در برنامههای PT، باعث افزایش اعتماد آنها به آزمایشگاه میشود.
دیدگاهتان را بنویسید